Opdrachtgever

Gemeente Purmerend

Plaats

Purmerend

Omvang project

8.000 m²

Projecttype

Herinrichting compleet stadhuis

Interieurontwerp
stadhuis Purmerend

Net als veel andere gemeenten had Purmerend een taak om te bezuinigen op de huisvestingskosten. Het beperken van het aantal vierkante meters of kantoorruimte is een logische eerste stap. Enerzijds leidt dit tot beperkingen, anderzijds biedt het kansen om de organisatie en haar werkruimte anders in te richten. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van werkplekconcepten waarin processen, functies en coalities op een dynamische manier samensmelten, innoveren en uitbreiden. Zowel interne als externe dwarsverbanden worden gefaciliteerd door de nieuwe inrichting. Uitnodigend om samen te werken en gemakkelijk om te communiceren. Door verschillende zones, lagen en veiligheidsniveaus te creëren, hebben we een natuurlijke stroom in het gebruik van de beschikbare ruimten en faciliteiten laten vloeien. Het was belangrijk om een concept te creëren dat elk individu, elke afdeling en elk management de vrijheid en ruimte gaf om in zijn eigen belang te werken. Daartoe werkten we nauw samen met een team van belanghebbenden en beoordeelden we elke keuze tijdens het ontwerpproces.

De routing in dit gebouw werd bepaald door een centrale kern van liften en trappen, met op elk niveau twee vleugels met kantoorverdiepingen. We creëerden de communicatieve zones direct bij de ingang van elke vleugel. Hier bevinden zich de informele meeting, touchdown werkplekken, lockers, repro, garderobe, bibliotheek, kantoorbenodigdheden, lobby van de vergaderzaal, beschrijfbare oppervlakken en lounge seats. En de ‘coffee bay’ met 4 machines op één locatie. Dit is gedaan om mensen te laten lopen, praten en hun collega’s van de andere vleugel te ontmoeten. Door hier ook de reserveerbare vergaderzalen te plaatsen, komen ook mensen van andere verdiepingen erbij. Vanuit deze zones kom je in de reguliere zone, met open werkplekken in een ruime opstelling. Met akoestische kasten waarin groen en afvalbakken zijn geïntegreerd. De stille zones zijn daartussen geplaatst op verschillende locaties. Van een reguliere naar een stille werkplek kost nooit meer dan 20 stappen.

Na het bouwen van bruggen tussen de afdelingen en medewerkers op de kantoorverdiepingen wilden we een brug slaan naar de mensen, stichtingen en bedrijven van deze gemeente. Voorheen bestond de centrale hal uit een infobalie, wachtruimtes en servicebalies. We voegden een Netwerkcafé toe. Te gebruiken door de medewerkers, hun klanten en gasten en alle bezoekers van het gemeentehuis. Het verlagen van de barrières van hiërarchie. People’s business, open en transparant, persoonlijk en direct. Dit verbond de medewerkers in een extra laag, om samen te werken aan vraagstukken en zaken van hun werkveld en contact te maken met de mensen die het aangaat. De inrichting geeft een gevoel van een gastvrije warmte, een mix van menselijkheid en veiligheid. Het verlaagt het humeur van mensen en verhoogt betrokkenheid, begrip en bereidheid.

Interieurarchitecten: Casper Schwarz en Plamen van Dijk  | Fotografie: Peter Baas